Warzywa i warzywa w diecie świnki morskiej są doskonałym źródłem kluczowych mikroelementów (witamin i minerałów), a także doskonałym sposobem na urozmaicenie diety. Większość (~70%) diety świnek morskich powinna składać się z wysokiej jakości siana z trawy, a także jednolitej karmy (20%) oraz warzyw i zieleni (8%). Prostym sposobem na zapamiętanie jest to, że świnki morskie powinny dostawać około ½ szklanki zieleni na 0,5 kg masy ciała dziennie. Na przykład, jeśli twoja świnia waży 1 kg, powinna codziennie dostawać około 1 szklanki świeżych warzyw. Jakie warzywa dla świnki morskiej będą odpowiednie?
Jakie warzywa dla świnki morskiej?
Większość warzyw, które oferujesz swojej śwince morskiej, powinna mieć postać zielonych liściastych warzyw. Te warzywa będą pełne niezbędnych mikroelementów i przeciwutleniaczy z bardzo małą ilością skrobi i cukrów. Warzywa korzeniowe można również podawać zwierzęciu, ale ogranicz je do nie więcej niż 10-15% ich dziennych warzyw. Tak więc nasza dwufuntowa świnka może dostać około 2 łyżek warzyw korzeniowych oprócz ich zieleni (w sumie 1 szklankę). Ważne jest, aby stopniowo wprowadzać świnkę morską do nowych warzyw, aby uniknąć przeciążenia przewodu pokarmowego i rozstroju jelit. Chociaż istnieje wiele warzyw zalecanych specjalnie dla świnek morskich, szybkie przejście nawet na najbardziej odpowiednią karmę może wywołać pewne niepokoje u zwierzęcia, które nie jest przyzwyczajone do jego spożywania.
Dostępnych jest wiele zasobów do badania konkretnych korzyści niektórych warzyw, ale tutaj wymienimy kilka zatwierdzonych opcji.
- Zielona sałata liściasta (rzymska, masłowa)
- Papryka (dowolny kolor, bez pestek)
- Sałata czerwona lub zielonolistna
- Ogórek
- Rukola
- Pasternak
- Endywia
- cukinia dynia
- Zielona rzepa
- Kalarepa
- Liście mniszka lekarskiego
- Seler — można pokroić na małe kawałki
- Cykoria
- Brokuł
- Marchewka z natką
- Bazylia (dowolna odmiana)
- Brukselka
- Mięta (dowolna odmiana)
- Kapusta (dowolny rodzaj)
- Rukiew wodna
- Jarmuż (wszystkie rodzaje)
- Kolendra
- Liście kopru
- Pietruszka
- Szpinak
Ogólnie rzecz biorąc, te warzywa są doskonałym źródłem witaminy K, witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B, rozpuszczalnego błonnika, potasu, magnezu i minerałów śladowych, takich jak żelazo, mangan, miedź i cynk. Naprawdę wyjątkowy wkład tych warzyw to fitoskładniki lub przeciwutleniacze. Te składniki odżywcze znajdują się tylko w roślinach i chociaż nie są niezbędne do życia, czynią cuda, aby Twoje zwierzę było szczęśliwe i zdrowe. Fitoskładnikami odżywczymi mogą być witaminy, takie jak witamina C, lub inne związki, takie jak karotenoidy, polifenole i flawonoidy. Fitoskładniki mogą być silnymi przeciwutleniaczami o działaniu przeciwzapalnym i mogą pomóc we wszystkim, od wzmocnienia układu odpornościowego po utrzymanie zdrowia serca.